Žáci oborů v rámci environmentální akce navštívili v úterý 18.6. Centrum tradičních technologií Muzea Novojičínska v Příboře, kde si prohlédli expozice zaměřené na výzkum a prezentaci archaických technologií, a to zejména na zpracování přírodních a odpadových materiálů v minulosti.

Expozice s názvem „Zaniklý svět rukodělné výroby“ se věnovala tradičním technologiím zpracování přírodních materiálů. Ve čtyřech sálech žáci shlédli řadu technik, které byly využívány v tradičním lidovém prostředí.

V prvním sále byla pozornost věnovaná příborským papučím zhotovovaným archaickou technikou pletení na formě. V druhém sále se žáci seznámili s historickým získáváním nití na textilní výrobu. Zde byla k vidění vedle mnoha dalších zajímavostí i skutečná košile zhotovená z kopřiv. Třetí sál byl ve znamení rozmanitých přírodnin, které člověk v minulosti zužitkovával. Žáci si zde měli možnost prohlédnout například klobouk z choroše, pařezovou nádobu, košíky z kořenů, trávy a ostružiníku, ošatku z orobince, čepici z vlákna borového jehličí, krajku z vlasů, slámy či koňských žíní a mnohé další skvosty.

Expozice byla zakončena interaktivním „experimentáriem“, ve kterém si žáci vyzkoušeli pod vedením zkušené lektorky velké množství rukodělných technik.

Prohlídka byla velice poutavá včetně výkladu paní průvodkyně. Žáci projevili největší zájem při možnosti vyzkoušet si na vlastní kůži různé přírodní materiály, ale také třeba svou zručnost při tkaní či motání nití z přírodních materiálů.